Öland, det perfekta resmålet med elbil

Öland är ett fantastiskt resmål när du vill semestra med elbilen. Ön är knappt 14 mil lång och vi har laddstationer längs hela ön i samarbete med olika partners så att du enkelt kan ta dig mellan de olika utflyktsmålen. Den första laddplatsen hittar du direkt efter Ölandsbron på Ölands Köpstad i Färjestaden och både söder- och norrut hittar du flera laddplatser längs vägen vilket gör det smidigt att ladda och köra vidare och utforska ön. Du hittar enkelt alla laddstationer i vår app Bee Charging. Här bjuder vi på 10 härliga tips för roadtripen med elbil på Öland.

1. Upplev badparadiset Öland

Den underbara sandstranden Böda Sand. Foto Böda Sand camping.

Öland erbjuder två kuststräckor med olika karaktär, nämligen Kalmarsund och Östersjön som båda består av fina sandstränder. Lockar inte sand mellan tårna, finns även stenhällar och kallbadhus. Det finns dessutom vattenland med pooler, rutschkanor och lek för hela familjen. Föredrar du hellre vattensporter välj mellan allt från vindsurfing och vattenscouter till att paddla kajak. Exempelvis Böda Sand är den självklara platsen för sol och bad. Den nästan två mil långa pudervita sandstranden har mer gemensamt med Mallorca än en småländsk badplats. Tar du en en kortare promenad söderut från campingen hittar ni snart en plats för er själva vid det vanligtvis kristallklara vattnet. Närmsta laddplats finns på Neptunivägen i Byxelkroks hamn.

Badkarta
Guide vattenäventyr

2. Besök Skäftekärrs Järnåldersby

Skäftekärrs stenåldersby. Foto från Allt om Öland.

I Skäftekärr, nära Böda på norra Öland, finns en järnåldersby från perioden 300-700 e Kr. Här kan du lära dig mer om livet under järnåldern, ta en lunchvåffla på kaféet, ströva runt i parken med 100-tals exotiska träd eller delta i en familjeguidning i fornlämningar och fossil- och geologimuséum. Närmsta laddplats finns på Neptunivägen i Byxelkroks hamn.

Läs mer om järnåldersbyn.

3. Var kulturell på VIDA Museum & Konsthall

VIDA Museum & Konsthall. Foto från vidamuseum.com.

VIDA är ett av södra Sveriges största och viktigaste konstcenter som också erbjuder en designbutik och ett kafé med fantastisk utsikt. Njut av spännande utställningar av målningar, skulpturer, fotografi och världsberömda designers. Ladda sedan bilen vid Borgholms slotts parkering där du kan göra nästa laddstopp och samtidigt passa på att besöka slottsruinen och närliggande Solliden slott.

Läs mer om VIDA

4. Besök vackra Solliden slott

Solliden slott. Foto oland.se

Sedan 1906 har det vita slottet varit kungafamiljens sommarparadis. I slottsparken finns något för den trädgårdsintresserade, bland annat en italiensk renässansträdgård en mängd olika blommor. I den holländska trädgården finns rosor och perenner som från början var en gåva av drottning Wilhelmina. I den engelska parken växer sydeuropeiska trädarter, bland annat cypresser och tulpanträd. Missa inte heller att besöka någon av de trevliga serveringarna, Kaffetorpet eller Crêperiet. Ladda bilen på parkeringen på Borgholms slott under besöket, den ligger bara en kort promenad därifrån.

Läs mer om Solliden slott

5. Gå på riddarskola på Borgholms slottsruin

Borgholms Slottsruin. Foto oland.se.

Borgholms Slott ”Nordens skönaste ruin” hör till de byggnadsverk som inte lämnar någon besökare oberörd. Dess storlek är överväldigande och läget fascinerande. Slottet byggdes i mitten av 1600-talet åt Karl X Gustav men efter en våldsam brand 1806 finns bara en ruin kvar. I dag är det ett turistmål där du kan ta del av över 900 år av nordisk och europeisk historia. Slottet är öppet dagligen under april-september och erbjuder utställningar och guidade visningar, men också en hel del aktiviteter för barn, som till exempel riddarskola och slottsverkstad. Ladda bilen på parkeringen under besöket för att enkelt ta dig vidare till nästa sevärdhet.

Läs mer om Borgholms slottsruin.

6. Köp keramik på Paradisverkstaden

Paradisverkstaden, keramiskt centrum. Foto paradisverkstaden.se.

Strax söder om Ölandsbron ligger Paradisverkstaden, ett keramiskt centrum med utsikt över strandängarna och Kalmarsund. Här finns krukor, ljuslyktor och vaser för alla smaker, inredningsprylar samt franska trädgårdsmöbler. Dessutom finns det ett trevligt kafé och en underbar trädgård att dricka kaffe i – medan barnen är i verkstaden och kollar in själva tillverkningen av keramiken. Du laddar enklast på Brandstationsgatan, Ölands Köpstad Färjestaden som bara ligger en knapp kilometer från Paradisverkstaden. Här kan du ladda på en av våra snabbladdare. 

Läs mer om Paradisverkstaden

7. Se den spektakulära utsikten från Långe Jan

Sverige högsta fyr Långe Jan. Foto oland.se.

Långe Jan är med sina 42 meter Sveriges högsta fyr. 197 trappsteg leder upp till toppen och utsikten över östersjön och södra Öland är spektakulär. Här kan du förutom att beundra utsikten besöka en närliggande restaurang och Ottenbys fågelstation. Förutom sällsynta fåglar finns det också vackra vandringsleder i närheten. Ladda på Södra Möcklebyvägen i Södra Möckleby som ligger på vägen.

Läs mer om Långe Jan

8. Vandra på säregna Stora alvaret

Stora Alvaret på södra Öland. Foto Ölands Naturskyddsförening.

Stora Alvaret är ett hedlandskap på södra Öland och lika stort som 43 300 fotbollsplaner. Området ingår i Unesco:s världsarv. Här finns ovanliga växter som sällsynta orkidéer, malörter, solvända, fjällnejlika och men även busken ölandstok. Det säregna kulturlandskapet är i en verklig naturupplevelse. Närmsta laddning finns vid torget eller kommunhuset i Mörbylånga samt i Södra Möckleby.

9. Prova en småländsk delikatess hos Evas Kroppkakor

Evas Kroppkakor. Foto Allt om Öland.

Norr om Köpingsvik, några mil från Ölandsbron ligger Evas Kroppkakor. Under sommaren säljs det här upp till 3 000 handgjorda ”take away-kroppkakor” per dag. Mittemot boden ligger Evas och hennes man Bosses gårdsbutik. Här hittar du även rökta flundror och öländsk ost. Väl värt ett besök för att prova en småländsk delikatess. Ladda bilen på Tingsgatan i Köpingsvik, Soldalen.

Läs mer om Evas Kroppkakor

10. Gör en spännande utflykt till Trollskogen

Naturreservatet Trollskogen. Foto Femina.

På Ölands nordligaste utpost finns Trollskogen, ett naturreservat som gör skäl för sitt namn med knotiga vindpinade tallar och stora vidkroniga ekar. Detta är en spännande utflykt för hela familjen. Här utlovas vackra solnedgångar och roliga tallar att gömma sig bakom för barnen. Förutom spännande information för hela familjen om Ölands flora, fauna geologi och kulturhistoria finns utställningar, guidningar och aktiviteter för stora och små. Precis intill ligger Böda Skogsjärnväg som går mellan Trollskogen och Fagerrör. Här hittar du närmaste laddplats på Neptunivägen i Byxelkroks hamn.

Läs mer om Trollskogen