Maximera räckvidden i vinterkylan

När det är kallt ute, snö och halt vinterväglag har du inte samma räckvidd i elbilen som på sommaren. Kylan påverkar batteriets kapacitet och snön gör att motståndet på vägen blir större. Men som tur är finns det vissa knep att ta till. Vi har samlat våra 7 bästa tips nedan för att maximera räckvidden på vägen i vinter. 

1. Förvärm bilen innan avfärd  
Det går åt mycket energi att värma upp en kall bil. Är din elbil inkopplad till en laddbox hemma kan du i regel förvärma bilen innan du ska iväg. I de flesta elbilar kan du tidsinställa uppvärmningen eller starta den via elbilens app. När elbilen är ansluten till elnätet förbrukar du inte någon energi från batteriet under uppvärmningen. På så vis är batteriet varmt när du börjar köra, och bilen slipper använda el från batteriet för att värma upp det. 

2Använd stolsvärmen och rattvärmen 
Kupévärmaren, stolsvärme och rattvärme drar mycket energi. Ska du köra långt behöver du tänka på hur du värmer bilen. Då är stolsvärmen, rattvärmen eller värmeslingorna i rutorna ett bättre alternativ. Det är mycket mer energieffektivt än kupévärmaren.  

3. Parkera i varmgarage 
Parkera gärna i ett varmgarage om du har möjlighet. Då har både elbilen och batteriet en bra temperatur redan från början. Dessutom håller du elbilen fri från tung snö och frost som lägger på onödig vikt. 

4. Kontrollera däcktrycket 
Kontrollera däcktrycket – för lite luft ger ett ökat motstånd vilket ökar energiförbrukningen. Säkerställ därför att du har rätt däcktryck så ökar du räckvidden.  

5. Anpassa körningen efter väglaget 
Anpassa dig efter det rådande väglaget. Om det är snö och is på vägarna kan du spara mycket energi genom att hålla en jämn hastighet, undvika kraftiga accelerationer och hårda inbromsningar. Det är smart att nyttja rörelseenergin. Frirulla gärna i nedförsbackar och motorbromsa vid inbromsning för att regenerera bromsenergin som då laddas tillbaka till batteriet. I många elbilar kan du idag ställa in hur stark motorbromsningen ska vara då den används för att generera el, om du vill optimera din räckvidd bör bilen bromsa så lite som möjligt då all sådan generation medför spillvärme. 

6. Håll elbilen fri från snö och is  
Borsta av snön från bilen. Snö gör inte bara bilen tyngre utan snöbeläggning kan dessutom påverka bilens aerodynamik och därmed räckvidden. Kontrollera även bilens underrede så att det inte samlats mycket snö och is i hjulhus efter att ha stått utomhus i kylan.  

7. Ladda vid varje tillfälle 
På vintern är det bra att passa på att ladda så fort du har möjlighet. Genom att ladda ofta håller batteriet en jämn och bra temperatur utan att förbruka energi från bilen vilket är gynnsamt för räckvidden. Ladda helst bilen direkt efter att du har kört ett tag, även om du bara ska in snabbt och handla i en butik.