Gårdsbutiker med sting

Gillar du gårdsbutiker med egenproducerad honung och lokala produkter? Ta då en avstickare längs vägen på elbilsresan och upptäck lokala biodlare, glassbönder och upplev det idylliska livet på landet. Vi tipsar om några guldkorn som ligger i närheten av våra laddplatser.

Dalahonung utanför Borlänge. Foto Dalahonung.

Dalahonung utanför Borlänge, Dalarna
Vill du köpa egenproducerad honung kan du besöka Dalahonung utanför Borlänge. Här  driver Matts Olsson en biodling med 180 bisamhällen som årligen skördar ca 6 ton honung som du kan handla av i gårdsbutiken. Ladda bilen på vägen i Djurås på Södra Industrivägen på en av våra snabbladdare.

Hitta till Dalahonung

Honungsbruket vid Haverdal i Halland. Foto Gårdsnära.

Honungsbruket i Haverdal, Halland
Strax norr om Halmstad vid Haverdal hittar du Honungsbruket. Här kan du köpa egenproducerad honung, marmelader kokade med honung, honungssenap, pollen och örtsalt. Allt är tillverkat i Haverdal. En trevlig lite utflykt där du kan passa på att snabbladda på Circle K Sannarp i Halmstad på vägen dit eller hem.

Hitta till Honungsbruket

Gården Trogsta honung i Hälsningaland. Foto Trogsta honung.

Trogsta honung i Forsa, Hälsingland
Gården Trogsta honung ligger vackert belägen i byn Forsa i Hälsningland. Gör en utflykt hit och handla egenproducerad honung, eller hyr den charmiga fädbodsstugan några nätter och bo nära badplatsen, elda i den öppna spisen när mörkret faller och ta del av alla vackra vandringsleder runtomkring. Närmsta laddplats hittar du bara 1,5 mil därifrån på Circle K i Hudiksvall där du kan ladda på vägen dit eller hem på en av våra snabbladdare.

Läs mer om Trogsta honung

Linas och Binas vid Brösarp, Skåne

Hos denna lokala biodlare kan du handla ekologiska honungssorter med hälsofrämjande egenskaper via självbetjäning, gå på en utställning om hur honungen blir till, titta på bina på riktigt nära håll och vandra runt bland olika träd, buskar och blommor som planterats för att bina ska trivas. En avkopplande plats att pausa på med stora ytor för barnen att springa av sig, gunga eller leka i pilkojorna. Förutom bina finns även hundar, katter, hästar och höns på gården. Närmaste laddstation finns på Silogatan i Sjöbo, ungefär 2 mil därifrån. Du kan även snabbladda på Circle K i Ystad.

Läs mer om Linas och Binas

Ottarps Gård utanför Hästveda, Skåne. Foto Ottarps gård.

Ottarps gård utanför Hästveda, Skåne
På Ottarps Gård utanför Hästveda kan du njuta av mathantverk på närproducerade råvaror. På gården tillverkas delikatesser och de säljer även honung från sin biodling. Deras specialitet är senapen på skånska senapsfrön som mals med kula efter ärvt recept. För den med allergi finns även en mjölk- och nötfri chokladkräm på skånsk havregrädde och mycket choklad. Vid järnvägsstationen i Osby hittar du närmaste laddplats och snabbladdning finns på Circle K vid Skåneporten, E4:an i Örkelljunga.

Läs mer om Ottarps gård

Kiviks Musteri på Östern, Skåne. Foto kiviksmusteri.se.

Kiviks Musteri på Österlen, Skåne
På Kiviks Musteri på Österlen kan du insupa den långa traditionen av att göra must och cider. Handla ljuvlig äppelmust i musteributiken, besök Äpplets Hus och lär dig allt om äpplen och äppelodling. I Plantskolan kan du köpa äppelträd, bärbuskar och växter som är bra för våra bin. Närmsta laddplats hittar du på Biltorget i Simrishamn, knappt 2 mil därifrån.

Läs mer om Kiviks Musteri

Skogen honung i Vimmerby, Småland. Foto Skogen Honung.

Skogens Honung i Vimmerby, Småland
Gör ett besök på Skogens honungscafé i Flohults gamla lanthandel i Vimmerby, omgivet av skogar, blommande rabatter och surrande bin. Här kan du testa hembakade bröd med “honungsbuffé”, en delikat Ljunghonungstosca, eller varför inte hemlagad honungsglass i olika smaker toppad med nyslungad honung? Upplev bin på nära håll, antingen i bikupa inne i caféet, eller vilda pollinatörer i den blommande trädgården. Köp med dig en burk av Skogens honung hem från caféet. Närmsta laddplats hittar du på Storgatan i Kisa.

Läs mer om Skogens Honung

Gullinbursti Lantbruk utanför Uppsala. Foto Gullinbursti Lantbruk.

Gullinbursti Lantbruk utanför Uppsala, Uppland
På Gullinbursti Lantbruk som ligger i Alunda utanför Uppsala kan du i en liten ”drive in” bikupa under sommaren komma vid vilken tidpunkt du vill och köpa honung, egentillverkad bivaxsalva och bivaxcerat till sjä   <lvbetjäning. I gårdsbutiken på gården finns utöver honung och fårskinn även köttlådor av lamm, färs, lammkorv och nötkött. Alla produkter kommer från den egna gården. Närmsta laddning hittar du i Uppsala, antingen på Preem på Kumlagatan där du kan ladda på en av våra snabbladdare eller på Scandic Nord på Gamla Uppsalagatan.

Läs mer om Gullinbursti Lantbruk

Åbrånets Limousin vid Nordmaling, Västerbotten. Foto Åbrånets Limousin.

Åbrånets Limousin vid Nordmaling, Västerbotten
Ta en paus längs vägen i en lantlig västerbottnisk idyll på Åbrånets Limousin. Här får du ett gemytligt gårdsbesök och kan hälsa på kalvarna, njuta av mat och hembakt fika från gårdens egna råvaror. Restaurangen har en vacker utsikt över Hörneån och ängarna och man kan även sitta ute i den underbara rosenträdgården. Gården ligger mellan Nordmaling och Umeå så du kan ladda på Nordmalings resecentrum eller på någon av våra laddplatser i Umeå.

Läs mer om Åbrånets Limousin

kelbo Gård vid Tavelsjö, Västernbotten. Foto mickelbo.se

Mickelbo Gård vid Tavelsjö, Västerbotten
Stannar du och laddar på OKQ8 i Vindeln på väg till Umeå så sväng förbi Mickelbo Gård i Mickelträsk. Här kan du uppleva det idylliska livet på landet och träffa allt från kameler, alpacka och lama till ponnys, minigrisar och möss på minidjurparken. På gårdsbutiken och i caféet kan du njuta av hembakat, tillverkat med omtanke och äkta råvaror och handla gårdens egna produkter. För att undvika köer ladda ner appen WEIQ där du kan köpa entré, mat, fika, glass och dricka på ett smidigt sätt.

Läs mer om Mickelbo Gård

Glassbonden i Västra Selet, Vännäs. Foto glassbonden.se

Glassbonden i Västra Selet, Vännäs, Västerbotten
Blir du sugen på glass under elbilsresan besök glassbonden i Västra Selet. Här tillverkas glass av mjölken från gårdens egna fjällkor som kan avnjutas i en glassbar med fantastisk utsikt över Vindelälven och de betande djuren. Vågar du prova nya smaker som vild älgört och västerbottenost päron eller gillar du mer traditionella smaker som makalös choklad och lyxig vanilj? Närmsta laddplats finns på OKQ8 Kronoparken Umeå cirka 3 mil därifrån.

Läs mer om Glassbonden