Det går inte att dra husvagn med elbil

Ett hinder för många i att välja elbil som primär familjebil är uppfattningen om att det inte går att dra exempelvis husvagn med elkraft. Vi tar tag i denna myt vid hjälp av våra kompisar på Norsk elbilforening. De gjorde nyligen ett test där de testade tre olika elbilsmodeller med husvagnar på dragkroken på en tre dagar lång turné i Norge.

Bilarna som får dra tungt i testet är Audi e-tron, Mercedes EQC och Tesla Model X. De körde 140 mil på tre dagar för att testa hur förutsättningarna ser ut för dem som värdesätter möjligheten att köra med husvagn efter sin elbil. En av de viktigaste frågeställningarna är hur det tunga lasset påverkar förbrukningen. Här visade testat att den procentuella ökningen i förbrukningen var upp emot 90 %. Som exempel ligger förbrukningen hos Audi e-tron på 1,85 kWh per mil utan husvagn på släp och på 3,53 kWh med husvagn. 

Ett grundläggande problem med kombinationen elbil och husvagn är att elmotorer är känsligare för överbelastning, vilket gör att biltillverkarna oftast inte tillåter dragkrokar på denna typ av bilar. För just de testade bilarna är motorerna tillräckligt kraftiga för detta, allt blir en avvägning mellan räckvidd, batteristorlek och dragvikt. Därför kan man inte räkna med samma dragkapacitet som vi vant oss vid från fossila fordon. 

Norsk elbilforening gjorde även en summerande film som du hittar när du klickar vidare och läser hela artikeln. I artikeln går de detaljerat igenom om hur förbrukningen ändrades efterhand under olika förhållanden och hur laddmöjligheterna såg ut längs vägen. En viktig insikt från testet är också att infrastrukturen kommer att behöva ändras och utökas om det ska fungera att göra sådana här resor. Vi behöver se till att laddplatserna är placerade på ett sådant sätt att de är enkla att komma åt utan att behöva koppla bort husvagnarna. 

Klicka vidare för att ta del av hela artikeln här.