20 fantastiska smultronställen i Sverige

En elbilssemester i Sverige kan erbjuda minst lika spännande upplevelser och instamoments av svenska pärlor som en utlandsresa. Och ibland räcker det med en liten avstickare på den kortare elbilsresan för att du ska få ett nytt minne för livet. Här får du tips på 20 fantastiska resmål som du kan ta elbilen till i sommar. Alla ligger dessutom i närheten av våra laddplatser så att du enkelt kan ladda och köra vidare till nästa äventyr på resan. Ladda gärna ner vår app Bee Charging så hittar du alltid till närmsta laddplats längs vägen i sommarsverige.

1. Upplev den idylliska skärgården i Karlskrona, Blekinge

Svensk idyll i Karlskrona skärgård. Foto Jonas Forsberg / Naturfotograferna /IBL Bildbyrå

I Blekinge utanför Karlskrona hittar du en svensk sommaridyll som enligt vissa är finare än Stockholms skärgård. Ta färjan ut till någon av öarna, antingen över dagen eller med övernattning. Njuta av ett dopp i från klipporna och de pittoreska små stugorna. Närmsta laddplats finns i Ronneby på exempelvis Viggenområdet där du kan snabbladda.

2. Besök sägenomspunna ön Hanö, Blekinge

Bönsäcken på Hanö, bestående av miljontals vattenslipade stenar. Foto Visit Blekinge

Ta färjan från fiskeläget Nogersund utanför Sölvesborg och besök vackra Hanö. Ön lockar till upptäcktsfärder har spektakulära vyer och en pittoresk hamnmiljö. Bönsäcken, på öns norra sida, består av miljontals vattenslipade stenar som ständigt rör på sig och ändrar form efter havets vinda. På östra sidan finns fantasieggande strandpartier med jätteblock, grottor och djupa gångar. Det finns även tre fina badställen i hamnen, barnstranden och vindhalla och du kan äta något gott på öns hamnkrog eller ta en glass i solen. Ladda bilen på vår snabbladdare på Kämpaslättsvägen i Sölvesborg, bara 1,5 km därifrån.

3. Bada i Marmorbassängen på Hållö, Bohuslän

Marmorbassängen på Hållö strax utanför Smögen. Foto Jeppe Gustafsson / TT

Strax utanför Smögen ligger den unika Bohuslän-pärlan Hållö, utsedd till Sveriges bästa badö. Här ligger Marmorbassängen med landets klaraste vatten. Ön är lagom stor för att vandra runt på en dag och här finns ett vandrarhem där du kan övernatta. Hållö är garanterat en upplevelse att minnas och vilja göra om. Närmsta laddplats hittar du på Preem i Tanumshede, eller i Lysekil.

4. Upplev Njupeskär Sveriges högsta vattenfall, Dalarna

Njupeskär, Sveriges högsta vattenfall. Foto Visit Dalarna.

Upplev Njupeskär, Sveriges högsta vattenfall med sina 93 meters fallhöjd. Du når vattenfallet via en vacker 2-kilometersled där du på ett mäktigt sätt närmar dig vattenfallet rakt framifrån. Ladda bilen på en av våra snabbladdare på Särnavägen i Särna, ungefär 3 mil därifrån.

5. Fjällvandra i Sälen, Dalarna

De svenska fjällen i Sälen. Foto klappen.se

Är du ute efter en storslagen upplevelse i svenska fjällen i sommar så styr elbilen mot sälen. Fjällvandring är något du bara inte får missa. Det är magiskt att stå på toppen av fjället och uppslukas av den fantastiska panoramavyn. Eller hyr cyklar och ta er runt cykelbanorna i våra svenska fjäll. För den mer våghalsiga (med större, eller inga barn) är mountainbike nerför Lindvallens slingrande backar ett måste. Sälens downhillbanor finns i alla olika svårighetsgrader och passar från nybörjare till den mer avancerade cyklisten. Andra roliga aktiviteter att utforska är forsränning, kajakpaddling och fiske. Laddar gör du på vår snabbladdare på Sälen Gallerian.

6. Se magiska Tännforsen i Åre, Jämtland

Tännforsen i Åre. Foto Thomas Quaks/varldenshaftigaste.se

I Åre finns mycket att uppleva även på sommaren. Här kan du besöka Sveriges största vattenfall med en total fallhöjd på 38 meter. En mäktig och vacker plats där känslan inte kan fångas på bild. Via utkiksplatsen så kommer du så nära det bara går. Perfekt för en härlig dagstur med fin natur och frisk luft. Laddar gör du på vår laddplats vid G:A kyrkan i Åre.

7. Vandra Midnattssolstigen i Kiruna, Lappland

Midnattsolstigen i Kiruna. Foto Femina

Semestrar du norrut och vill uppleva den unika midnattssolen, vandra då Midnattssolstigen med start i Kiruna. Denna vandringsled är barnvänlig, så hela familjen kan följa med. Pricka in vandringen någon gång mellan 28 maj till 16 juli, då det officiellt är midnattssol i Kiruna. Laddar bilen gör du på Scandic Ferrum på Lars Janssons gata i Kiruna.

8. Bo som en fågel på Granö Beckasin, Lappland

Fenomenalt boende uppe bland träden på Granö Beckasin. Foto Visit Lycksele.

Granö Beckasin erbjuder en storslagen naturupplevelse med älven, skogen och vyerna som skapar en av Norrlands sista vildmarker. Förutom att upptäcka naturen på egen hand på de utmarkerade lederna, kan du få ett äventyr du aldrig glömmer genom att flyta nedströms på en timmerflotte i Umeälven, följa med på älgsafari, eller ta ett bastubad med dopp i älven. Vill du övernatta på denna rofyllda plats finns lyxiga fågelnästen högt uppe i träden eller ekohotellet med skogen och älven som enda granne. Laddning finns knappt 2 mil därifrån på OKQ8 i Vindeln. Läs mer om Granö Beckasin.

9. Rasta vid dramatiska Mårdseleforsen Vindeln, Västerbotten

Mårdseleforsens naturreservat vid Vindelälven. Foto Länsstyrelsen Västerbotten

En vackrare rastplats än Mårdselforsen vid Vindelälven längs väg 363 får du leta efter. Här kan du ta en välbehövlig paus precis vid det ståtliga och dramatiska forslandskapet. Du kan även äta på restaurangen Wild River, som rekommenderas av White Guide, med fin utsikt över Mårdseleforsen. Laddar gör du på en av våra laddstationer på OKQ8 i Vindeln. Läs mer om Mårdseleforsen.

10. Utmana familjen på Äventyrsstigen i Umeå, Västerbotten

Äventyrsstigen, nära Kärleksvikens badplats vid Nydalasjön. Foto Visit Umeå.

Äventyrsstigen är en 800 meter lång skogsled som börjar och slutar i anslutning till Kärleksvikens badplats vid Nydalasjön. Längs stigen finns 11 utmaningar som utmanar balansen, smidigheten och problemlösningsförmågan, bland annat en 8 meter lång kryptunnel och en lian som du kan svinga dig mellan plattformar med. Vill du gå Äventyrsstigen bara för att njuta av naturen går det självklart lika bra. Alla hinder är byggda i så naturliga material som möjligt. Laddning finns på någon av våra laddplatser i Umeå, exempelvis på Scandic Umeå Syd eller OKQ8 Kronoparken. Hitta till Äventyrsstigen.

11. Strandhäng på Sandhammaren i Ystad, Skåne

Sandhammaren Ystad. Foto guidebooksweden.com

På Sandhammarens naturreservat på landets sydöstligaste udde hittar du en av landets finaste stränder med sin kritvita sand omgiven av tallskog som inbjuder både till lek och avkoppling. Stranden sträcker sig flera kilometer både åt öster och väster. Dessutom finns här två sevärdheter med anknytning till sjöfarten: Fyrplatsen och Räddningsstationen. Närmsta laddplats finns på Circle K på Granatvägen i Ystad.

12. Besök en vingård i sommarstaden Simrishamn, Skåne

Nordic Sea Winery i skånska Simrishamn. Foto Femina

Fick du ställa in den efterlängtade vinresan i sommar? Bara lugn. Det finns flera vingårdar väl värda att besöka även hemma i Sverige. Ett exempel är Nordic Sea Winery, i den skånska sommarstaden Simrishamn. Närmsta laddplats hittar du på Biltorget i Simrishamn, knappt 2 mil därifrån.

13. Njut av en karibisk strand i Rörum, Skåne

Sagolika Rörum strand nära Simrishamn i Skåne. Foto appelkusten.se

Omgivet av fruktodlingar, strandsluttningar, bokskog, enebackar och i norr nationalparken Stenshuvud ligger Rörum strand. Denna sagolika strand är långgrund och perfekt att bada i även för de mindre barnen. Närmsta laddplats hittar du på Biltorget i Simrishamn, knappt 2 mil därifrån.

14. Upplev på Stenshuvud Nationalpark, Österlen

Stenshuvud Nationalpark på Österlen. Foto Anders Good, IBL Bildbyrå

Med sin kritvita strand, berg, ängar och trollska skogar är Stenshuvud verkligen en plats värd att besöka. Nedanför berget hittar du den fantastiska badstranden som i söder gränsar till Rörums strand. Förutom att vandra upp till de tre huvudena och beundra utsikten över Österlen och Hanöbukten kan du via fyren gå runt Stenshuvud till Kiviks Musteri. Nationalparken har en sydlig exotisk karaktär och stor biologisk mångfald. Närmsta laddplats hittar du på Biltorget i Simrishamn, knappt 2 mil därifrån.

15. Besök Häckeberga Naturreservat, Genarp

Häckeberga slott i Genarp. Foto hackebergaslott.se.

Laddar du bilen på Sturups flygplats är det inte långt till Häckeberga naturreservat. Här finns inte bara vackra vandringsleder och goda möjligheter att se dov- eller kronhjort utan även ett vackert renässansslott på en holme i Häckebergasjön. Läs mer om Häckeberga slott

16. Cykla på vidunderliga Ven, Skåne

Ön Ven i Öresund. Foto Lars Bygdemark.

Mitt ute i Öresund reser sig den grönskande ön Ven brant ur havet med en vidunderlig utsikt mot de skånska och danska kusterna. Ta båten från Landskrona ut till den lilla ön och upplev vidsträckt hav och typiska skånska hus. Ön har perfekt storlek för att ta sig runt med på cykel för hela familjen. Cyklar finns att hyra och för den modige finns även tandemcykel. Närmsta laddning finns på Glumslöv station knappt en mil norrut, eller på Marknadsvägen Center Syd i Löddeköpinge, alldeles intill E6:an mellan Malmö och Helsingborg.

17. Besök grönskande Sofiero Slott, Skåne

Sofiero slott i Helsingborg. Foto Sofiero slott.

Sofiero Slott, en av Helsingborgs största turistattraktioner är ett perfekt utflyktsmål för hela familjen. Här laddar du bilen på parkeringen kan gå en tur i den grönskande parken och njuta av Gustav VI Adolfs berömda rhododendronsamling och kronprinsessan Margaretas blomsterrabatter. Slå dig ner på picknickfilten och låt barnen leka i prinsessan Ingrids och prinsarnas lekstugor från 1917. Här finns odlingslådor, ett växthus där barnen kan lära sig om växter och plantering och utklädningskläder för små prinsessor och prinsar. Lekplatsen Drakborgen bjuder på klättring och roliga åk i rutschkanan och i Prins Oscars Sagoskog intill lekplatsen finns talande träd. För den trädgårdsintresserade finns även en härlig blomster- och trädgårdshandel.  Läs mer om Sofiero Slott.

18. Missa inte laddstoppet vid Brahehus & Grenna polkagriskokeri, Småland

Slottsruinen Brahehus. Foto Jönköpings läns museum.

Passa på att ladda på Preem vid Brahehus rastplats om du kör längs E4:an utanför Jönköping. Då kan du samtidigt besöka slottsruinen Brahehus med sin vidunderliga utsikt över Gränna och Visingsö. I närheten hittar du även ett givet utflyktsmål för barnen (och gottegrisen), nämligen Grenna polkagriskokeri. Här kan du frossa i godsaker och titta på när bagaren bakar polkagrisarna. Missa inte detta laddstopp längs vägen.
Läs mer om: Brahehus, Grenna polkagriskokeri.

19. Ta ett dopp i Djäknesundet vid Karlsborg, Västergötland

Badplatsen Djäknesundet utanför Karlsborg. Foto Femina.

Hade du sett fram emot att bada i Medelhavet i sommar? Som tur är finns många minst lika fina badpärlor i Sverige. En av dem hittar du utanför Karlsborg längs med Vätterns strand. Denna gröna oas är perfekt för svalkande bad med hela familjen. Närmsta laddplats hittar du på Burger King i Laxå där du kan ladda på en av våra snabbladdare.

20. Stanna till i Söderköping vid Göta kanal, Östergötland

Söderköping. Foto Rolf Christensen

På sommaren är hamnen i Söderköping en av de mest livliga längst Göta kanal. Här kan ni promenera vid kanalen, titta på pittoreska trähus och ta en glass i solen. Ett mysigt stopp på vägen på roadtripen i sommar. Ladda bilen på Circle K Ingelsta, Resecentrum eller på Scandic i Norrköping, bara 1,5 km därifrån.